Nieuwsbericht

De dertigste verjaardag van het Protocol van Madrid

Op uitnodiging van de Spaanse minister voor Ecologische Transitie, Teresa Ribera, heb ik deze week maandag deelgenomen aan de conferentie voor de dertigste verjaardag van de ondertekening van het Protocol van Madrid.

 

Die tekst bestempelt Antarctica als een natuurreservaat en vermeldt de grondbeginselen die gelden voor de menselijke activiteiten op Antarctica, met name een verbod op alle menselijke activiteiten die te maken hebben met de minerale rijkdommen op Antarctica, met uitzondering van wetenschappelijk onderzoek.

 

Hoewel er de voorbije 30 jaar voortgang werd gemaakt met de aanneming van maatregelen ter ondersteuning en bescherming van de integriteit van het Antarctica-milieu en met het oog op het behoud van de biodiversiteit en de ecosystemen aldaar, blijft er toch heel wat te doen om biodiversiteitverlies en klimaatverandering als crisis een halt toe te roepen.

 

Ik heb er tevens op gewezen dat we verder moesten inzetten op meer diversiteit en meer gelijkwaardigheid in het poolonderzoek. Het ontbreekt niet aan jonge vrouwen die interesse hebben voor poolonderzoek (55% van de leden van de internationale vereniging van wetenschappers die de poolcarrière aanvatten, zijn vrouwen). Ook al bestaan er voorbeelden van vrouwen die een aantal van de voornaamste instanties voor poolonderzoek leiden, de diversiteit zet zich helaas niet door na de beginfases van de carrière en het totaal aantal onderzoeksters tegenover mannen gaat snel achteruit naarmate ze vorderen in hun carrière. Er is nood aan meer modellen en meer inspanningen om ervoor te zorgen dat vrouwen over de hele wereld toegang krijgen tot leidinggevende en beslissingsfuncties op het vasteland, met name aan het hoofd van stations, van teams op het terrein en van grote internationale samenwerkingsverbanden.