9 jaar geleden veroorzaakte de instorting van Rana Plaza meer dan 1000 doden
Op 24 april 2013, vandaag 9 jaar geleden, stortte het Rana Plaza, dat vele kledingfabrieken omvatte, plotseling in. De instorting heeft meer dan 1000 levens geëist. Deze ramp wordt beschouwd als de dodelijkste aller tijden en is het summum van een systeem dat maximale winst nastreeft tegen minimale kosten.
Bedrijven kiezen om te produceren tegen de laagste prijs en de gevolgen zijn aanwezig in de volledige waardeketen. Een tragedie zoals Rana Plaza kan zich opnieuw voordoen zolang het milieu, de veiligheid en het arbeidsrecht niet wordt gerespecteerd in landen die tegen een lage kostprijs produceren voor grote internationale merken.
Westerse landen dragen een enorme verantwoordelijkheid om dit te voorkomen en daarom steun ik het initiatief van de Europese Commissie om de wetgeving over Corporate Sustainability Due Dilligence (CSDD) op te stellen.
80 tot 90% van de milieuschade veroorzaakt door Europees verkochte producten is afkomstig van buiten de Europese Unie omdat deze landen niet vallen onder dezelfde strenge milieuwetgeving. Het CSDD heeft als doel dit aan te kaarten en hierin verandering te brengen. Milieu, klimaat en correcte arbeidsomstandigheden kennen geen grenzen, eveneens onze ambities op dit gebied. Ons collectief hoofddoel is de impact te beperken van Europese bedrijven en degene die hier actief zijn op socio-economisch niveau.
Met dit initiatief engageert de Commissie zich om de negatieve gevolgen te beperken die onze economische activiteit in het buitenland heeft. Ik juich dit streven toe; zonder een doeltreffend milieu- en klimaatbeschermingsbeleid missen we een historische kans om iets te veranderen aan de manier waarop productie tot stand komt. Daarom heb ik de huidige voorzitter van de Milieuraad gevraagd ervoor te zorgen dat de voorgestelde richtlijn wordt besproken op de EU-Milieuraad van 28 juni 2022.