PB | Vijftigste verjaardag van de VN-milieuconferentie: minister Zakia Khattabi vraagt aan de internationale gemeenschap om over te gaan van beloftes naar daden!
De VN-milieuconferentie van Stockholm in 1972 was de eerste grootschalige event in de wereld waar de milieu-uitdagingen hoog op de agenda werden geplaatst. Op de ‘Stockholm+50’-viering van de vijftigste verjaardag van deze historische conferentie, en in de huidige zorgwekkende wereldcontext, heeft federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen om de beloftes in daden om te zetten: “We weten al lang wat we moeten doen. Elke dag wordt het ons meer en meer duidelijk hoe we dit moet doen. Het wordt tijd dat we daden neerzetten, dat we het ritme opvoeren en dat we onze acties versterken!”
Sinds 1972 werd ons collectief bewustzijn door de opeenvolgende rapporten weliswaar attent gemaakt op de wereldwijde milieu-uitdagingen, maar de crisissen die we achtereenvolgens meemaken herinneren er ons dagelijks aan dat we dringend ambitieuze, transversale en geïntegreerde maatregelen moeten nemen om een betere toekomst op een gezonde planeet te garanderen.
Volgens Zakia Khattabi komt het er op aan om een halt toe te roepen aan de milieucrisis door adaptatie, vervanging of nog afremming. Er is ook nood aan aansprakelijkheid en bestraffing. Hiertoe, en in het verlengde van het standpunt dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken reeds heeft ingenomen op de ‘Statuut van Rome’-vergadering, heeft de minister een oproep gedaan aan de internationale gemeenschap om zich te buigen over het begrip ‘ecocide’ en de inschrijving ervan in de internationale teksten. Tevens herhaalde de minister dat de transitie naar duurzaamheid rechtvaardig moet zijn, zo niet komt er geen transitie: “De ecologische transitie maakt alleen maar kans op slagen als ook de sociale dimensie en het begrip rechtvaardigheid in aanmerking worden genomen.”
Door het belang van multilateralisme te onderstrepen in de strijd tegen de drievoudige planetaire crisis - zijnde verontreiniging, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies - wil Stockholm+50 een springplank zijn om de implementatie van de “Decade of Action” van de Verenigde Naties te versnellen. Twee jaar nadat deze richtsnoer voor een versnelde implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in het leven werd geroepen, en nu we langzamerhand een verwoestende pandemie te boven komen waarvan de gevolgen nog voelbaar zijn, maakt de oorlog in Oekraïne en de impact ervan op onze energie- en voedselbevoorradingen op de brutaalste wijze duidelijk hoezeer we wederzijds afhankelijk zijn. “We moeten onze economieën weerbaar maken en onze productie- en consumptiepatronen grondig herzien. Evolueren naar een circulaire economie en overschakelen op duurzame voedselsystemen zijn grote uitdagingen voor dit decennium en komen in ruime mate tegemoet aan de nood voor duurzame consumptie- en productiepatronen”, aldus nog de minister.