PB | Zakia Khattabi wil dat ecocide als misdaad opgenomen wordt in het Statuut van Rome
De verontreiniging van lucht, water en bodem als gevolg van de winning, de verwerking en het transport van ruwe olie door het bedrijf Chevron-Texaco in Ecuador van 1967 tot 1992 heeft het aantal kankergevallen en vruchtafstotingen onder de lokale, voornamelijk inheemse bevolking de hoogte ingejaagd. In 2011 werd het bedrijf Chevron-Texaco door de rechtbank van Lago Agrio schuldig bevonden en veroordeeld tot de betaling van 9,5 miljard dollar voor de gedurende die periode veroorzaakte schade. Het bedrijf heeft echter altijd geweigerd (en weigert nog steeds) aan die straf te voldoen en verschuilt zich achter het feit dat het vonnis nietig werd verklaard door de uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.
“Deze betreurenswaardige gerechtelijke saga, die illustreert hoe moeilijk het is om transnationale ondernemingen burgerlijk aansprakelijk te stellen voor ernstige schade die wordt toegebracht aan het milieu en aan de gezondheid van de slachtoffers, bewijst dat het hoogst nodig is om een penaal bestaansgrond te geven aan de misdaad van ecocide. Ik richt bijgevolg een oproep tot mijn Europese collega-ministers om onze schouders te zetten onder de opneming van ecocide als misdaad in het Statuut van Rome”, verklaart Federaal minister van Leefmilieu, Zakia Khattabi, in het kader van de internationale week gewijd aan ecocide, en aan de vooravond van een belangrijke mars over deze aangelegenheid die morgen door de Brusselse straten trekt.
Onder de misdaad van ecocide wordt verstaan onrechtmatige of moedwillige handelingen met de wetenschap dat er een aanzienlijke kans bestaat dat ernstige alsmede omvangrijke dan wel langdurige schade aan het milieu wordt toegebracht door deze handelingen.
“De opneming van ecocide als misdaad in het Statuut van Rome zou betekenen dat het Internationaal Strafhof de mogelijkheid krijgt om dit soort misdaden te berechten net zoals het vandaag een misdaad van genocide of een misdaad tegen de mensheid kan veroordelen”, aldus Zakia Khattabi. “Daarmee zou voor het eerst sinds 1945 een nieuwe misdaad worden toegevoegd aan het internationaal strafrecht.” En tot slot: “Het maken van afspraken over ecocide als misdaad zou kunnen bijdragen tot een mentaliteitsverandering en tot een verhoogde milieubescherming.”
Er wordt ook nog verwezen naar het regeerakkoord: “De regering zal diplomatieke initiatieven onderzoeken en nastreven die ertoe strekken om de misdaad van ecocide, het doelbewust vernietigen van ecologische systemen, te beteugelen.”