Persbericht

PB | Minister Zakia Khattabi lanceert het Burgerplatform over Rechtvaardige Transitie

Vandaag heeft de federale minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, Zakia Khattabi het Burgerplatform over Rechtvaardige Transitie gelanceerd. 65 burgers, waaronder mensen die in armoede leven, kwamen voor het eerst samen om te debatteren over de vraag: "Aan welke voorwaarden moet de ecologische transitie voldoen om rechtvaardig te zijn?”.

Minister Zakia Khattabi lanceert het Burgerplatform over Rechtvaardige TransitieMinister Zakia Khattabi lanceert het Burgerplatform over Rechtvaardige Transitie
De burgers zullen 4 weekends de uitdagingen voor een rechtvaardige ecologische transitie verkennen, over oplossingen debatteren en van elkaar leren.  Het Burgerplatform kadert in de Staten-Generaal voor een rechtvaardige transitie, die beleidsaanbevelingen moet opleveren voor de conferentie over rechtvaardige transitie van 8 en 9 november aanstaande. 
In haar openingsspeech gaf minister Khattabi het belang aan van de democratisering van het debat over de ecologische transitie:
We hebben bewust voor dit burgerplatform gekozen.  Uit overtuiging dat de weg om de gekende transitiedoelstellingen te bereiken samen moet worden uitgestippeld. Uit overtuiging dat elke stem telt. Uit overtuiging dat jullie [burgers] het best geplaatst zijn om ons duiding te geven over uw leven en wat u op het terrein ervaart. Uit de overtuiging dat een constructieve dialoog de voorwaarden zal bepalen voor de aanvaarding van de grote veranderingen die eraan komen.”
De minister blikte in haar speech ook al vooruit op het vervolg:
Daarom sta ik er op dat de resultaten van dit proces een centrale plaats toegediend krijgen tijdens de Conferentie voor een Rechtvaardige Transitie, die plaats vindt op 8 en 9 november in Brussel. Ik zal er voor zorgen dat jullie aanbevelingen door de verschillende overheden in dit land gehoord worden en als een inspiratiebron voor hen zal kunnen dienen.”
Een deelnemer aan het burgerplatform vatte haar zijn ervaringen van de eerste sessie als volgt samen:
"In mijn groep zijn geen twee mensen hetzelfde. Deze diversiteit is erg verrijkend en dat stelt ons in staat om verschillende perspectieven mee te krijgen en nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ben de jongste deelnemer aan de Agora. Het is mijn generatie die zal profiteren of lijden onder de beslissingen van de regering, dus het is belangrijk voor mij om ons ze goed mogelijk te vertegenwoordigen.” - Isaia, 16 jaar