PB | Voedselprijzen: de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens!
In haar antwoord op een parlementaire vraag heeft federaal Minister van Leefmilieu en Green Deal, Zakia Khattabi, vandaag aangegeven dat ze - samen met haar collega Céline Tellier, de Waalse minister van Leefmilieu - een schrijven heeft gericht aan de Europese Commissie om haar bezorgdheid te uiten over de impact van de oorlog in Oekraïne op de ambities uit de Green Deal.
De oorlog in Oekraïne heeft een grote impact op de voedselzekerheid en op de voedselprijzen in België, in Europa en daarbuiten. Door de inflatie van bepaalde producten als gevolg van de oorlog in Oekraïne kondigt zich een hongersnood aan in vele delen van de wereld die het al moeilijk hebben door de Covid-19-pandemie en de energiecrisis.
Beide ministers hebben bij de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de Europese Commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius uiting willen geven van hun grootste bezorgdheid daarover en, desgevallend, van hun onenigheid over de oproep om de ambities opgenomen in de Green Deal en meer specifiek in de van ‘boer tot bord-strategie’ af te zwakken in het licht van deze crisis.
Hun standpunt is duidelijk: “we moeten de ambities uitgedrukt in de van boer tot bord-strategie verdedigen en naleven. Het terugbrengen van delen van onze voedselproductie binnen de Europese Unie is belangrijk voor zowel de voedselzekerheid als het milieu. Voor ons is deze crisis net het signaal dat we de transitie naar een weerbaar en duurzaam landbouwsysteem moeten versnellen.”
De invoer van landbouwproducten uit Oekraïne en Rusland wordt in de EU hoofdzakelijk gebruikt voor het voederen van vee. De EU moet deze aanbodschokken gebruiken om het voortouw te nemen in de transitie van intensieve veehouderij en landbouw naar een duurzaam, opnieuw in de Europese Unie gelokaliseerd en veerkrachtig voedselsysteem.
Het terugschroeven van onze ambities inzake pesticiden-reductie en het niet langer beschermen van waardevolle natuurgebieden met een rijke biodiversiteit zouden de kans op de instorting van onze ecosystemen en van onze economieën gevaarlijk doen toenemen.
De boeren, die nu al kampen met moeilijke productieomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering, het biodiversiteitsverlies en de concurrentie van de agro-industrie, dreigen door deze oorlog in uiterste armoede gestort te worden. Het verder uitputten van onze landbouwgrond door het opnieuw toelaten van niet-duurzame landbouwpraktijken zal de productiviteit van de Europese landbouw op lange termijn enkel doen afnemen. Dit is nu net de ergste bedreiging voor onze huidige sociaal-ecologische stabiliteit en onze voedselzekerheid en zeker voor die van de toekomstige generaties.
“Wereldwijde voedselsystemen zullen de komende jaren en decennia geteisterd blijven worden door crisissen en onzekerheden. Vandaar de noodzaak om, naast de korte-termijnantwoorden, van meet af aan werk te maken van een nieuw voedselmodel dat Europa veerkrachtiger maakt en ervoor zorgt dat het hoofd kan geboden worden aan mogelijke toekomstige sociale, milieu- en economische crisissen”, is de conclusie van beide ministers.