Plenaire vergadering

Minister Khattabi's antwoord - PFOS

Zoals elke burger is de Minister hard geschrokken van de omvang van de PFOS-verontreiniging (3M) in Zwijndrecht. De beleidsverantwoordelijken moeten dit op elk niveau, van lokaal tot Europees, ernstig nemen. Daarom steunt België de Europese strategie om op een duurzame manier tot een gifvrije samenleving te komen, en dat binnen het kader van de Europese Green Deal. Sinds haar eerste dag als minister staat ze een science-based beleid voor: of het nu gaat over PFAS, over klimaatverandering of over GMO’s, de inter-, multi- en transdisciplinaire aanpak van de wetenschap moet maximaal benut worden.

Zoals elke burger bekommerd om mens en milieu, ben ik hard geschrokken van de omvang van deze veron/trei/ni/ging. Mijn gedachten gaan hierbij in de eerste plaats uit naar de omwonenden die ongerust zijn, die zich zorgen maken voor zichzelf en hun kinderen. Als beleidsverantwoordelijken moeten we dit op elk niveau, van lokaal tot Europees, ernstig nemen.

Dit betekent,  dat we lessen moeten trekken uit het verleden. Zoals ik al meermaals heb aangehaald op verschillende fora, dit betekent dat België haar volle steun heeft aan de  EU’s chemicals strategy for sustainability towards a toxic-free environment’ binnen het kader van de European Green Deal.  Ik roep de collega’s van de gewesten op me daarin te steunen én het bedrijfsleven om hun innovatietalent in te zetten via #design4REACH.

Graag wil ik ook Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, citeren deze ochtend op Radio 1 – VRT “De nieuwe Europese strategie voor chemische stoffen  stelt dat  chemische stoffen duurzaam en veilig moeten worden in de toekomst. Daarmee verschuif je de verantwoordelijkheid naar diegenen die stoffen produceren en uitvinden.” 

Hij verduidelijkte verder dat ‘veilig betekent voor mens en milieu en dat ‘duurzaam betekent dat chemische stoffen moeten kunnen worden ingeschakeld in een circulaire economie’. Dit laatste sluit perfect aan bij mijn oproep aan de industrie om hun innovatietalent in te zetten voor ‘a toxic-free environment’. Pieter Leroy, Emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit én jarenlang voorzitter van de  (MIRA), schreef hierover gisteren in De Standaard er is – en ik citeer - “voldoende wetenschappelijke capaciteit en expertise, maar het gebruik ervan is problematisch”. Welnu, collega’s, van bij het begin heb ik gezegd dat een science-based beleid voorop moet staan: gaat het nu over PFAS, over klimaatverandering of over GMO’s, we moeten de inter-, multi- en transdisciplinaire aanpak van de wetenschap maximaal benutten.

Mijnheer De Vriendt, voor wat betreft de verwijzing naar de uitstoot van broeikasgassen door 3M, in het bijzonder fluorhoudende gassen en het feit dat die enorme hoeveelheid door de bevoegde diensten in Vlaanderen pas in 2018 in rekening wordt gebracht … mijn mond viel open van verbazing. Als dit wordt bevestigd, gezien dit gaat over een niet-ETS sector, vraag ik mij af in hoeverre dit een invloed heeft op de reductiedoelstellingen die voor 2020 moesten worden gehaald door Vlaanderen. Ik mag hopen dat er geen andere gevallen zijn.

Tot slot, collega’s, wil ik nog de slagzin ‘One world, one health’ vermelden. Een slagzin die internationaal wordt naar voor geschoven en die ook het leidmotief is van onze FOD Volksgezondheid. 

Collega’s, dit dossier alleen al toont aan dat we met het Regeerakkoord en het beleid dat ik voer op het juiste spoor zitten. We kunnen niet ‘voortvarend’ genoeg zijn.