Persbericht
5 december 2024
De federale overheid ondersteunt bedrijven die investeren in de energietransitie
Vanaf 1 januari zullen Belgische bedrijven die investeren in de klimaat- en energietransitie kunnen genieten van extra fiscale steun, vooral kmo's. Zo zullen deze bedrijven een unieke aftrek van 40% kunnen krijgen voor hun duurzame investeringen op het gebied van klimaat, milieu, energie of mobiliteit.
Georges Gilkinet, Minister van Mobiliteit: "Door de duurzame investeringen van onze bedrijven en in het bijzonder onze kmo's te ondersteunen, maken we onze fiscaliteit groener en rechtvaardiger: we zorgen ervoor dat de groene keuzes ook de goedkoopste worden. Dit nieuwe voordeel is een gerichte steun aan ondernemers die ervoor kiezen hun gebouwen te isoleren, een warmtepomp te installeren om op een milieuvriendelijke manier te verwarmen, of een fietsbeleid te ontwikkelen voor hun werknemers of leveringen. Kortom, een versterkt steuntje in de rug voor degenen die actief bijdragen aan de opbouw van een duurzame, veerkrachtige en verantwoordelijke economie, terwijl we tegelijkertijd de concurrentiekracht van onze bedrijven versterken."
Tinne Van der Straeten, Minister van Energie: "Met de omschakeling van bedrijfswagens naar elektrische wagens wordt de hervorming van de investeringsaftrek één van de belangrijkste fiscale hefbomen van de Vivaldi-regering om de energietransitie te versnellen. Elke duurzame investering op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie of duurzame transportmiddelen zal meetbaar bijdragen aan de daling van onze CO₂-uitstoot. Onze ondernemers, en vooral de kleine en middelgrote bedrijven, staan centraal in deze transitie. Met deze maatregel laten we zien dat economie en ecologie hand in hand kunnen gaan door duurzame keuzes toegankelijker en winstgevender te maken, zowel voor het klimaat als voor onze bedrijven."
Zakia Khattabi, Minister van Klimaat en Milieu: "Ik heb altijd de rol van de fiscaliteit verdedigd als een strategisch beleidsinstrument, om verandering te stimuleren door het bevorderen van duurzame investeringsbeslissingen. Met deze milieulijst willen we concrete en ambitieuze acties in het bedrijfsleven ondersteunen: van het verantwoord beheer van grondstoffen tot het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, via de bescherming tegen klimaatrisico’s en het waarborgen van een gezonde omgeving. Het instrument geeft broodnodige fiscale prikkels voor investeringen in vaste activa bv. voor herstel en demontage van producten, de inzameling -en reiniging van herbruikbare producten, de inzet van gerecycleerd textiel, adaptatiemaatregelen, duurzame chemische stoffen. Deze maatregelen zijn bedoeld om onze bedrijven te begeleiden naar een duurzamere en veerkrachtigere toekomst in het licht van de milieu uitdagingen. Ook werknemers en burgers zullen er wel bij varen.”
Bedrijven die groene investeringen doen, zullen vanaf volgend jaar kunnen profiteren van een nieuw fiscaal voordeel dankzij de hervorming van het mechanisme van de investeringsaftrek. Deze hervorming heeft als doel het systeem te vereenvoudigen, te moderniseren door milieuvriendelijke investeringen te stimuleren, en te versterken door de aftrekken die bedrijven, vooral kmo's, kunnen krijgen te verhogen.
Concreet kunnen bedrijven een deel van hun duurzame investeringen aftrekken van hun belastbare grondslag, wat leidt tot een belastingverlaging en hen in staat stelt een deel van hun investeringen terug te verdienen.
Deze maatregel is een ongeziene steun aan bedrijven die investeren in het verlagen van hun CO₂-uitstoot, het reduceren van energieverbruik, het bevorderen van hernieuwbare energieproductie, het vergroenen van transport of het beschermen van klimaat en milieu. Daarentegen worden, voor het eerst, investeringen in schadelijke domeinen zoals fossiele energie of pesticidenproductie uitgesloten van dit mechanisme.
Het koninklijk besluit dat de hervorming van de investeringsaftrek regelt, werd op vrijdag 6 december goedgekeurd door de ministerraad.
Een regeling afgestemd op klimaatuitdagingen
In de praktijk zullen er drie soorten investeringsaftrekken naast elkaar bestaan:
- De gewone aftrek, enkel toegankelijk voor zelfstandigen en kmo's, wordt verhoogd van 8% naar 10%.
- De verhoogde aftrek, die stijgt naar 40% voor zelfstandigen en kmo's, en naar 30% voor grote bedrijven. Deze aftrek geldt voor duurzame investeringen op het gebied van mobiliteit, energie en milieu, en is aanzienlijk hoger dan de huidige percentages (tussen 15,5% en 22,5%).
- De specifieke aftrek van 13,5% voor milieu-investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
Voor dit nieuwe steunregime is een extra budget van 100 miljoen euro uitgetrokken.
Breed scala aan investeringen
De investeringen die in aanmerking komen voor de verhoogde aftrek (40% voor kmo's, 30% voor grote bedrijven) zijn ingedeeld in drie thema's:
- Mobiliteit: ontwikkeling van fietsmobiliteit (zoals de aankoop van fietsen of cargofietsen, aanleg van infrastructuur), elektrische laadstations, groene waterstofstations, aankoop van emissievrije voertuigen.
- Energie: hernieuwbare energieproductie, installatie van warmtepompen, isolatie van bestaande gebouwen, opslag van elektrische of thermische energie.
- Milieu en klimaat: vermindering van grondstofgebruik en afvalproductie, hergebruik en recycling, koolstofreductie in productieprocessen, vergroening van gebouwen en bedrijventerreinen.
Tegelijkertijd is er een uitsluitingslijst opgesteld die investeringen in milieuschadelijke activiteiten, zoals fossiele brandstoffen of pesticidenproductie, geleidelijk uitsluit van fiscale voordelen.
Regionale samenwerking
Het zal aan de FOD Mobiliteit en de gewesten zijn om de investeringen te certificeren en te controleren op hun conformiteit met de lijsten. Deze certificaten zijn noodzakelijk om van de fiscale voordelen gebruik te maken. Hiervoor wordt een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de federale overheid en de regio's.
Duurzaam beleid met positieve impact
Deze nieuwe fiscale regeling, geïnitieerd door de ecologisten tijdens de goedkeuring van het Belgisch Herstel- en Transitieplan in oktober 2021, helpt economische actoren om meer groene investeringen te doen. Dit komt niet alleen de werkgelegenheid ten goede, maar draagt ook bij aan de klimaatdoelstellingen van België.